Mr.sc. Branko Sočanac v.d. ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina otvorio Međunarodnu konferenciju „Dobre prakse u prikupljanju podataka o (ne)jednakosti“

Slika /slike/slika 2.28.11..jpg
Danas je u Zagrebu u okviru projekta „Mind the Gap“ financiranom od strane EU započela dvodnevna međunarodna konferencija „Dobre prakse u prikupljanju podataka o (ne)jednakosti“. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina provedbeni je partner ovog projekta s Centrom za mirovne studije, Uredom pučke pravobraniteljice i Institutom Ludwig Boltzman iz Austrije.

U svom uvodnom govoru g. Sočanac naglasio je značaj prikupljanja podataka i mjerenja nejednakosti kao dijelu neizostavnog koncepta socijalne države te podsjetio da su  neke od najznačajnijih reformi državnog intervencionizma u socijalnoj sferi bile rezultat prikupljanja i analize prikupljenih podataka. U svijetu rastuće nejednakosti  prikupljanje podataka omogućuje kreiranje nacionalnih politika koje značajno mogu doprinijeti stvaranju boljeg okružja za diskriminirane skupine.

U okviru projekta planiraju se brojne edukacije na temu antidiskriminacijskog zakonodavstva za targetirane skupine – suce, državno odvjetništvo, odvjetnike, novinare i urednike i dr. Bit će provedene i aktivnosti namijenjene osvješćivanju šire javnosti  o antidiskriminacijskom okviru putem nacionalne kampanje te istraživačkim i publikacijskim radovima.




 

Pisane vijesti