Nastupni posjet Valentine Otmačić, predstojnice Ureda UNICEF-a u Republici Hrvatskoj

Slika /arhiva/stories/05092014.jpg

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, mr. sc. Branko Sočanac, primio je 4. rujna 2104. u nastupni posjet Valentinu Otmačić, predstojnicu Ureda UNICEF-a u Republici Hrvatskoj.


Ravnatelj je upoznao gđu Otmačić sa širokim spektrom aktivnosti koja su u nadležnosti Ureda – provedbe Ustavnog zakona o zaštiti nacionalnih manjina, Nacionalnog plana za zaštitu ljudskih prava, Zakona o suzbijanju diskriminacije, trgovanja ljudima, integracije stranaca, Nacionalne strategije za uključivanje Roma, nekoliko projekata financiranih sredstvima EU, individualnim predstavkama, izvještavanjem, suradnjom s civilnim društvom, domaćim i međunarodnim institucijama te drugim nadležnostima i obvezama Ureda. Novije aktivnosti relavatne za mandat UNICEF-a uključuju sudjelovanje Ureda u izradi 3. Fakultativnog protokola uz Konvenciju o pravima djeteta, Nacionalne strategije za prava djece u RH 2014.-2020 i sudjelovanje u provedbi preventivne kampanje usmjerene na prevenciju trgovanja ljudima 'Dvije djevojčice'.

Gđa Otmačić se zahvalila na odličnoj suradnji s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te upoznala s predstojećim aktivnostima u drugoj polovici petogodišnjeg mandata UNICEF-a u RH za razdoblje 2012-2016, osobito na područjima ranog razvoja djece i zaštite djece od zlostavljanja, dostupnosti usluga u zajednici i deinstitucionalizaciji. UNICEF je sve angažiraniji i na području uključivanja romske djece, i uz nekoliko projekata usmjerenih uglavnom na predškolsko obrazovanje, važne su i studije koje će uskoro biti predstavljene javnosti u okviru izvješća UN o položaju Roma u RH i istraživanja siromaštva i materijalne deprivacije djece u RH.

G. Sočanac je istaknuo važnost podataka iz UNICEF-ovih istraživanja za planiranja, provedbu i praćenje javnih politika, a obje strane su se složile da će se bliska suradnja, na dobrobit svih korisnika, nastaviti.

Pisane vijesti