Sudjelovanje ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina B. Sočanca na Regionalnoj školi ljudskih i manjinskih prava, Medulin, 12-17. rujna 2014.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac sudjelovao je na Regionalnoj školi ljudskih i manjinskih prava (koja se tradicionalno održava) u Medulinu od 12-17. rujna 2014. Regionalnu školu organizira Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (Centar za međunarodne i sigurnosne studije) u suradnji s Fakultetom političkih nauka u Beogradu, Savjetom za nacionalne manjine, Uredom VRH za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Istarskom županijom, Gradom Pula i općinom Medulin. Polaznici su studenti završnih godina politologije iz Slovenije, Srbije, BiH i RH.


Pored uvodnog, pozdravnog govora na otvaranju skupa, ravnatelj Ureda je u svom izlaganju upoznao nazočne s djelokrugom ULJPPNM, proaktivnom politikom VRH na području zaštite ljudskih i manjinskih prava te nastavkom zacrtanog smjera na odnosnom području koje Vlada RH kontinuirano provodi. Izlaganje je bilo podijeljeno u tri cjeline: stanje ljudskih i manjinskih prava u RH, odnosi u regiji na ovom području te relevantne teme u okviru EU, odnosno godina dana od ulaska RH u EU. Nakon izlaganja bilo je dosta pitanja u raspravi, postavljenih od strane studenata, posebice glede iskustva RH od njezina ulaska u EU. Iako je godinu dana prekratak period za bilo kakvu sadržajniju ocjenu, naglašeno je da je RH podigla standarde na ova dva područja, posebice tijekom pristupnih pregovor s EU, koje nastavlja razvijati i kao članica EU. U dijelu poštivanja prava i zaštite nacionalnih manjina, RH unosi u EU Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina kao jedan poželjan model rješavanja problema na ovom području.

Pisane vijesti