Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji i sastanak mreže nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima jugoistočne Europe (NATC-SEE)

Slika /slike/Foto vijesti 2023/Skopje, 31.05.2023. (1).jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., na poziv uvažene veleposlanice Republike Hrvatske gđe Nives Tiganj i vojnog atašea, pukovnika Stjepana Domjančića sudjelovao je na svečanom prijemu povodom proslave Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji, održanom u Skopju 30. svibnja 2023. godine.

Drugog dana službenog posjeta Republici Sjevernoj Makedoniji, odnosno 31. svibnja 2023. godine, ravnatelj je sudjelovao na sastanku mreže nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima jugoistočne Europe (NATC-SEE).

Središnja tema sastanaka uključivala je nove smjerove razvoja, trendove i prioritete u sustavu suzbijanja trgovanja ljudima.

Kako je jedna od sesija sastanka uključivala raspravu o izmjenama Direktive za suzbijanje trgovanja ljudima, gospodin Tahiri – nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima - istaknuo je značaj njihovog usvajanja, između ostalog i iz perspektive ujednačavanja zakonodavstva zemalja jugoistočne Europe, naglasivši pri tom kako je zakonodavstvo Republike Hrvatske već i sada u velikoj mjeri usklađeno s predloženim  izmjenama. 

U nastavku izlaganja, nacionalni koordinator osvrnuo se i na statističke pokazatelje Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske za 2023. godinu, prema kojima je do lipnja evidentirano 13 žrtava trgovanja ljudima.

U završnom dijelu sastanaka g. Tahiri je kao ključne točke razvoja sustava na području jugoistočne Europe istaknuo razmjenu znanja i iskustava među nacionalnim koordinatorima jugoistočne Europe.

Sastanak je organiziran u suradnji Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije, Mreže koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima jugoistočne Europe i Međunarodnog centra za razvoj migracijske politike.
 

Pisane vijesti