Održan je 20. sastanak Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005. – 2015. u Pragu pod predsjedanjem Republike Češke

Slika /arhiva/stories/cro_report_1.jpg

Predstavnici Ureda za nacionalne manjine prisustvovali su 20. sastanku Međunarodnog upravnog odbora Desetljeća za uključivanje Roma 2005. – 2015. Roma u Pragu 27. – 28. lipnja 2011. godine. To je bio posljednji susret organiziran pod predsjedanjem Desetljeća Republike Češke, a obilježio je i formalni prijenos predsjedanja Republici Makedoniji, koje službeno počinje 1. srpnja, a trajat će do 30. lipnja 2012, nakon čega će predsjedanje preuzeti Republika Hrvatska.
Susret je otvoren preuzimanjem predsjedanja makedonskog premijera Nikole Gruevskog od češkog premijera Petra Nečasa.

Slijedila je panel rasprava s gostima na visokoj razini, na kojoj je istaknut trenutni pristup Desetljeća, uzimajući u obzir sve veću posvećenost Europske unije položaju Roma. S obzirom na činjenicu da su države članice Desetljeća i članice Europske unije ili na različitim stupnjevima pristupanja EU, u sljedećim godinama očekuje se sinergijsko djelovanje Desetljeća i inicijativa u okviru EU-a. Članice Desetljeća dale su punu potporu Okviru EU za nacionalne strategije integracije Roma.

20. sastanak Međunarodnog upravnog odbora istaknuo je i neke od postojećih dobrih praksi u zemljama Desetljeća s ciljem poticanja snažnijeg angažmana vlada u ispunjavanju obveza istaknutih u Akcijskim planovima. Također sve vlade država članica imale su priliku predstaviti izvješće o napretku u 2010. godini o provedbi nacionalnih Akcijskih planova Desetljeća. Sudionici iz civilnog društva podijelili su svoja izvješća o napretku u 2010. godini.



Pisane vijesti