Održan prvi trening za aktivno uključivanje mladih pripadnika romske nacionalne manjine u provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma od 3. do 5. srpnja 2019. godine u Poreču

Slika /slike/Foto vijesti 2019/Trening_Porec_za web.jpg
U organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina od 3. do 5. srpnja 2019. u Poreču je održan trening za mlade Romkinje i Rome. Trening je organiziran kao jedna od brojnih aktivnosti projekta „Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, sa svrhom upoznavanja mladih sa sadržajem Nacionalne strategije za uključivanje Roma, mehanizmima za praćenje te mogućnostima za uključivanje u provedbu.
 
Trening je otvorio ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina g. Alen Tahiri, koji je pozdravio prisutne te istaknuo kako su upravo mladi ključni za poticanje pozitivnih promjena i poboljšanje trenutnog nepovoljnog položaja Roma.
 
Nakon toga su sudionici treninga učili o ljudskim pravima, suzbijanju diskriminacije te ukorijenjenim negativnim  stavovima i predrasudama koje postoje prema Romima, odnosno anticiganizmu. U diskusiji su potom iznosili vlastita iskustva diskriminacije i nejednakosti s kojima su se susretali, nažalost, u mnogim područjima života.
 
Drugi dan treninga sudionici su se kroz rad u grupama upoznali sa sadržajem Nacionalne strategije za uključivanje Roma te posljednjeg Akcijskog plana. Potom se treningu priključio saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi koji je mladima predstavio svoje aktivnosti, posebno u području obrazovanja koje je ovoj skupini trenutno od najvećeg interesa te je odgovarao na pitanja mladih.
 
Posljednjeg dana treninga sudionici su, ponovno u grupama, primjenjujući stečeno znanje, razmišljali o mogućnostima praćenja i zagovaranja provedbe Strategije na lokalnoj razini.
 
Treningu je prisustvovalo ukupno 15 mladih Romkinja i Roma iz cijele Hrvatske, a ovakvi će se treninzi održavati i u 2020. godini.



Pisane vijesti