Održan seminar o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, Zagreb 3.srpnja 2017.

Slika /slike/Okvirna konvencija03072017-2.jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine organizirao je godišnji Seminar o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina koji je održan u Zagrebu 3. srpnja 2017. god. u zgradi Hrvatskog sabora.
 
Skupom je predsjedavao mr. sc. Branko Sočanac, v.d. ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je u uvodnom izlaganju predstavio zakonodavni i institucionalni okvir zaštite i promicanja prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, te je obrazložio važnost donošenja i provođenja Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.
 
Na seminaru su bili prisutni  zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, suci Ustavnog suda, predstavnici nadležnih ministarstava i drugih državnih tijela i institucija koji su imali izlaganja o provedbi Konvencije iz svog djelokruga,, predstavnici Savjeta za nacionalne manjine, predstavnici udruga nacionalnih manjina i eksperti za navedeno područje.

U uvodnom dijelu skupu su se obratili i g. Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i doc.dr.Antonija Petričušić, dopunski član Savjetodavnog odbora za praćenje provedbe Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.
 
U vezi navedene Konvencije koju je Hrvatski sabor  potvrdio u rujnu 1997. godine, Vlada Republike  Hrvatske redovito je ispunjavala svoje obveze i do sada su Vijeću Europe podnesena četiri izvješća o provedbi  Okvirne  konvencije za zaštitu nacionalnih manjine i to 1999. godine,  2004. godine,  2009. godine i 2014. Četvrto mišljenje Savjetodavnog odbora VE o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina prezentirano je u Strasbourgu 18. studenoga 2015. godine.
 
Rasprava o ovom dokumentu bila je i na sastanku Odbora ministarskih zastupnika Vijeća Europe 11. svibnja 2017. godine u Starsbourgu kada je donesena Rezolucija o provedbi Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Usvajanjem Rezolucije završen je četvrti krug evaluacije provedbe Okvirne konvencije od strane Hrvatske.
 
U cilju daljnjeg poboljšanja provedbe Okvirne konvencije Odbor ministara je donio niz preporuka vlastima Republike Hrvatske, prije svega da se briga o manjinskim pravima odredi kao prioritet i sastavni dio programa Vlade na području ljudskih prava. Posebno je naglašeno da se sustavno i žurno osude slučajevi nacionalnističke i protumanjinske retorike u javnom i političkom diskursu i medijima, te da se  osigura da se svi slučajevi zločina iz mržnje učinkovito istražuju i sankcioniraju.
 

Pisane vijesti