Održana 4. sjednica Savjeta za ljudska prava


 
20. prosinca 2022. u zgradi Vlade Republike Hrvatske održana je 4. sjednica Savjeta za ljudska prava. 

Sjednicu je vodila Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade i predsjednica Savjeta za ljudska prava, koja je uvodno pozdravila okupljene te navela da je tijekom prosinca obilježen Međunarodni dan ljudskih prava. Istakla je da je u ovih tridesetak godina Republika Hrvatska dosegla je visoke standarde u zaštiti temeljnih prava i normativno, ali i u praksi, potvrdila posvećenost zaštiti osnovnih prava i sloboda. Gorka iskustva proizašla iz propusta, manjkavosti i diskriminacije moraju nam biti poticaj da zaštitu i promociju ljudskih prava svih naših građana postavimo kao jedan od temeljnih političkih i društvenih ciljeva i u godinama koje slijede.
 
Središnja tema sjednice bila je predstavljanje Prijedloga Nacionalnog plana zaštite i promicanje ljudskih prava i suzbijanja diskriminacije za razdoblje od 2022. do 2027. godine te Prijedloga Akcijskog plana zaštite i promicanja ljudskih prava za razdoblje od 2022. do 2023. i Prijedloga Akcijskog plana suzbijanja diskriminacije od 2022. do 2023. Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alen Tahiri predstavio je okupljenima navedene dokumente te pojasnio daljnji postupak prije usvajanja akata od strane Vlade, što se očekuje do kraja prvog kvartala 2023.
 
U raspravi je istaknuto je donošenje Nacionalnog plana vrlo važno za politike zaštite i promocije ljudskih prava u Hrvatskoj. Temeljem zahtjeva predstavnika organizacija civilnoga društva, usuglašeno je produženje roka za javno savjetovanje do 9. siječnja 2023. kao i održavanje tematskog sastanka s organizacijama civilnoga društva, na temu Nacionalnog plana i pripadajućih akcijskih planova, tijekom siječnja.

Savjet za ljudska prava je međuresorno i savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske za pitanja ljudskih prava. Savjet ima 18 članova, a čine ga predstavnici tijela državne uprave te predstavnici udruga i drugih organizacija civilnoga društva koje su posvećene razvoju i promicanju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Pisane vijesti