Održana informativna sjednica Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo

Slika /slike/Foto vijesti 2019/Stalno povjerenstvo-23.12.2019-naslovna 1.JPG
Dana 19. prosinca 2019. godine u Vladi Republike Hrvatske održana je informativna sjednica Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo, temeljem Odluke o osnivanju Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo (u nastavku: Odluka i Stalno povjerenstvo) koju je Vlada Republike Hrvatske donijela na sjednici održanoj 14. studenoga 2019. godine. Sukladno Odluci, za članove Stalnog povjerenstva, na prijedlog čelnika tijela, imenuju se dužnosnici tijela državne uprave, predstavnici Vladinih ureda, visoko pozicionirani predstavnici jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, predstavnik javne ustanove te predstavnik nevladine organizacije. U odnosu na prethodni sastav Stalnog povjerenstva, Odlukom je predviđeno imenovanje predstavnika jedinice lokalne i područne (regionalne samouprave) te nevladine organizacije koja u svom djelovanju povezuje lokalne zajednice, a imajući u vidu važnost lokalnih zajednica u neposrednom kontaktu s korisnicima integracijskih mjera. Predsjednikom Stalnog povjerenstva imenuje se, po položaju, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina (u nastavku: Ured).
 
Predsjednik Stalnog povjerenstva, g. Alen Tahiri, univ.spec.pol., sazvao je informativnu sjednicu Stalnog povjerenstva s ciljem razmjene informacija o aktualnom stanju u području integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita, a koje su u Republiku Hrvatsku došle temeljem sudjelovanja u Europskom programu  preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koji ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite te kroz sustavni postupak odobravanja međunarodne zaštite. Posebno je pozdravio sudjelovanje predstavnice Grada Zagreba i Udruge gradova čime je formalizirana suradnja nacionalne i lokalne razine u kreiranju i provedbi integracijskih mjera. Sudionici sjednice su izložili bitne informacije o pružanju zakonom predviđenih usluga ovoj ranjivoj skupini korisnik, a vezano uz ključne integracijske resore.
 
Predsjednik Stalnog povjerenstva je također informirao sudionike o predstojećim projektnim i strateškim aktivnostima Ureda kao koordinativnog tijela u postupku uključivanja u društvo azilanata ili stranaca pod supsidijarnom zaštitom. S tim u vezi najavio je početak provedbe projekta „INCLuDE“ – Međuresorna suradnja u osnaživanju državljana trećih zemalja, sufinanciranog sredstvima Nacionalnog programa Fonda za azil, migracije i integraciju te predstojeću obvezu izrade novog strateškog dokumenta u području integracije osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita.



Pisane vijesti