Održana međunarodna znanstvena konferencija „Prvih dvadeset godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“

Slika /slike/Foto vijesti 2022/Prvih 20 UZPNM (1).jpg
U Zagrebu je 1. i 2. prosinca 2022. održana međunarodna znanstvena konferencija „Prvih dvadeset godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“.

U prosincu 2022. godine navršava se dva desetljeća od kada je na snazi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.  Kako bi se primjereno obilježila ova važna obljetnica, Pravni fakulteti u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, u suradnji s Uredom potpredsjednice Vlade te Savjetom za nacionalne manjine i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina organizirali su međunarodnu znanstvenu konferenciju „Prvih dvadeset godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“ koja je održana u Hotelu Westin u Zagrebu 1. i 2. prosinca 2022. godine.

Na svečanom otvorenju konferencije, okupljenima su se obratili predsjednik Vlade Andrej Plenković, Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, g. Milorad Pupovac te dekanica i dekani Pravnih fakulteta.

Predsjednik Vlade istaknuo je u svom obraćanju da ustavnopravni okvir omogućuje Hrvatskoj ostvarivanje visokih standarda zaštite nacionalnih manjina, a konferencija je i prilika za da se vidi postoji li prostora za poboljšanja.

Na panelima je raspravljano o važnost donošenja i provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u zaštiti i unaprijeđena prava svih pripadnika i pripadnica nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Imajući u vidu da je od stupanja na snagu ovog propisa prošlo dva desetljeća, kao i činjenicu da su to razdoblje obilježili brojni izazovi u provedbi manjinske politike, program skupa bio je usmjeren je na lekcije koje je dosadašnje iskustvo artikuliralo, kao i moguća unaprjeđenja manjinskih prava. Cilj je organiziranja ove međunarodne znanstvene konferencije bio doprinijeti ne samo ispunjenju međunarodno-pravnih obveza Republike Hrvatske, već i informiranje znanstvene i stručne javnosti, i svih građanki i građana Republike Hrvatske o provedbi odredaba međunarodnih instrumenata zaštite prava manjina u Republici Hrvatskoj.

U sklopu konferencije, Ured potpredsjednice Vlade organizirao je skup: „Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina 20 godina poslije: politička zastupljenost nacionalnih manjina kao preduvjet za jačanje manjinskih prava“, koji je održan 2. prosinca Hrvatskom saboru.

Sudionicima skupa uvodno se obratio predsjednik Hrvatskog sabora g. Gordan Jandroković koji je naglasio: "Svi mi iznimno cijenimo konstruktivan i veliki doprinos koji su pripadnici nacionalnih manjina dali u izgradnji moderne hrvatske države i društva. Stoga smo trajno posvećeni sveobuhvatnoj zaštiti i razvoju njihovih prava te promicanju međuetničke tolerancije".

Donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina otvorilo je vrata ulaska Hrvatske u EU, to je utjecalo na položaj Hrvatske u svijetu te imalo važnu ulogu u procesu integracije nacionalnih manjina u hrvatsko društvo, navela je potpredsjednica vlade Anja Šimpraga u svom obraćanju.

Na skupu su izlagali Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine, Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine, Vladimir Bilek, predsjednik kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru i saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine,

Tanja Novotni Golubić, zamjenica Bjelovarsko-bilogorskog župana iz reda pripadnika češke nacionalne manjine te Zoran Baćanović, načelnik općine Borovo.











Pisane vijesti