Održana treća sjednica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima

Slika /slike/Foto vijesti 2022/Zagreb, 23.10.2022.jpg
Treća sjednica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima održana je srijedu, 23. studenoga 2022. godine, u zgradi Vlade Republike Hrvatske, pod vodstvom predsjednice Nacionalnog odbora i potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava, gđe Anje Šimprage. Predsjednica Nacionalnog odbora istaknula je kako je područje suzbijanja trgovanja ljudima od izuzetne važnosti ne samo na nacionalnoj razini nego i na razini Europske unije i šire. Također, izrazila je zadovoljstvo činjenicom da Republika Hrvatska snažno podupire i aktivno sudjeluje u svim međunarodnim aktivnostima u cilju borbe protiv međunarodnog organiziranog kriminala odnosno jednog od njegovih najgorih oblika - trgovanja ljudima. Isto tako, u pogledu žrtava, ne samo u Republici Hrvatskoj nego i na globalnom nivou, istaknula važnost preventivnog djelovanje, koje je uz obrazovanje ciljanih skupina, izuzetno važna karika u sveobuhvatnom pristupu suzbijanja trgovanja ljudima.

Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, g. Alen Tahiri, univ.spec,pol, prezentirao je sve poduzete aktivnosti na području suzbijanja trgovanja ljudima u razdoblju od protekle sjednice Nacionalnog odbora, istaknuvši u svom izlaganju brojne nacionalne i međunarodne konferencije i sastanke održane u organizaciji Ureda. Isto tako, naglasio je važnost održanih edukacija, a posebno je istaknuo održanih 5 edukacija za suce i državne odvjetnike u Varaždinu, Osijeku, Zagrebu, Opatiji i Splitu. Riječ je o stručnim seminarima, koji su organizirani u okviru provedbe Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2018. do 2021., radi podizanja svijesti pravosudnih dužnosnika o kaznenom djelu trgovanja ljudima i što učinkovitijeg procesuiranja ovog kaznenog djela, ali i razumijevanja psiholoških utjecaja traume na žrtve kaznenog djela trgovanja ljudima kao potencijalne svjedoke u postupku. Na ovim seminarima sudjelovalo je preko 70 polaznika.

Nadalje, nacionalni koordinator članovima Nacionalnog odbora prezentirao je i hodogram aktivnosti u sklopu izrade ključnih strateških dokumenata u ovom području - Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2022. do 2027. i pratećeg Akcijskog plana za razdoblje od 2022. do 2024.
Sjednici su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva pravosuđa i uprave, Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Državnog inspektorata, Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Crvenog križa Grada Čakovca te Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.
 

Pisane vijesti