Posjet delegacije GRETE Vijeća Europe u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina VRH, 9-12. ožujka 2015

Slika /arhiva/12032015.jpg

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina VRH organizirao je posjet delegacije GRETE (skupine stručnjaka za procjenu implementacije Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima) Republici Hrvatskoj u vremenu od 9. do 12. ožujka 2015.



Izaslanstvo GRETE u sastavu Helmut Sax, dopredsjednik, Gulnara Shahinian, članica i Gerald Dunn, administrator u Vijeću Europe primio je ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, nacionalni koordinator i kontakt osoba za GRETU mr.sc.Branko Sočanac sa suradnicima (Maja Bukša, pomoćnica ravnatelja, Lana Vukalović Velimirović i Kristijan Kevešević, savjetnici u Uredu).

Na sastanku se razgovaralo o novostima u području uspostavljenog sustava suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj. Izaslanstvo GRETE osobito je zanimao postupak identifikacije žrtava trgovanja ljudima kao i najnoviji trendovi zabilježeni u proteklom razdoblju.

Tijekom svojeg boravka u RH predstavnici GRETE održali su niz sastanaka sa stručnjacima iz nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj. Osim s Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, sastali su se i s Ministarstvom unutarnjih poslova, Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, Ministarstvom pravosuđa, Odjelom za podršku žrtava i svjedoka sa Županijskog suda u Zagrebu, sucima Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, Ministarstvom socijalne politike i mladih, Ministarstvom zdravlja, Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Ministarstvom rada, Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljicom za djecu te organizacijama civilnog društva. Osnovni fokus navedenih sastanaka bio je na suzbijanju trgovanja djecom.

Republika Hrvatska ratificirala je Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima te je time izrazila pristanak na ispunjavanje standarda suzbijanja trgovanja ljudima definiranih Konvencijom. Republika Hrvatska je, nakon okončanja prvog evaluacijskog kruga, ušla u drugi krug evaluacije od strane GRETE.

Pisane vijesti