Ravnatelj Ureda mr.sc. Branko Sočanac sudjelovao na 47. sastanku Nacionalnih kontakt-osoba za integraciju stranaca u Bruxellesu

Dana 9. i 10. ožujka 2015. godine održan je u Bruxellesu godišnji sastanak Nacionalnih kontakt-osoba za integraciju stranaca, na kojem je u svojstu Nacionalne kontakt-osobe sudjelovao ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Branko Sočanac, ujedno i predsjednik Stalnog povjerenstva za provedbu integracije stranaca u hrvatsko društvo.


G. Sočanac je predstavio najznačajnije aktivnosti koje su nadležna tijela u Republici Hrvatskoj provodila u 2014. godini u okviru Akcijskog plana za uklanjanje prepreka u ostvarivanju pojedinih prava u području integracije stranaca za razdoblje od 2013. do 2015. godine. Posebno je istaknuo usvajanje novog Programa za učenje hrvatskoga jezika, povijesti i kulture za azilante i strance pod supsidijarnom zaštitom u cilju što učinkovitije integracije u hrvatsko društvo. Također, napomenuo je da je u pripremi izrada nove Migracijske politike Republike Hrvatske, u okviru koje će biti definirane i mjere integracijske politike, koje će uključivati izradu novog Akcijskog plana.

U kontekstu EU fondova ravnatelj je spomenuo da je Republika Hrvatska izradila Višegodišnji program za Fond za azil i migiracije koji je proslijeđen Europskoj komisiji na odobrenje, a na kojem su radila sva relevantna tijela u području migracija i integracije stranaca.
Velik dio sastanka bio je posvećen novim izazovima unutar EU slijedom terorističkih napada ekstremističkih muslimanskih organizacija, novim receptivnim inicijativama odnosnih država te ulogom samog Odbora Europske komisije za integraciju. Dogovoreno je da će dnevni red sljedećeg sastanka ovog Odbora biti skoro u potpunosti posvećen navedenom problematikom.

Pisane vijesti