Održana 7. sjednica Povjerenstva za ljudska prava na temu prava transrodnih osoba

Slika /arhiva/stories/16032015.jpg

Dana 13. ožujka 2015. godine u prostorijama Vlade Republike Hrvatske održana je 7. sjednica Povjerenstva za ljudska prava na temu primicanja i zaštite prava transrodnih osoba.

Sjednicu je vodio ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac koji se u uvodnom dijelu, između ostalog, osvrnuo na zakonodavni okvir i aktivnosti države u cilju zaštite prava transrodnih osoba. Tako je posebno istaknuo Nacionalni program zaštite i promicanja ljudskih prava 2013.-2016. u kojem je jedno od prioriteta upravo zaštita ljudskih prava transrodnih osoba.

Nakon toga prezentacije su održali predstavnik Udruge TransAid, Arian Kajtezović i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Gđa Ljubičić je istaknula doprinos institucije Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u stvaranju normativnog okvira za promjenu pravnog i fizičkog identiteta transrodnih osoba.

G. Kajtezović se osvrnuo na pravne i medicinske probleme s kojima se transrodne osobe susreću, kao i na administrativne prepreke i nedostatak edukacije na ovom području.
S obzirom na navedeno, članovi i članice Povjerenstva podržali su osnivanje radne skupine u kojoj će biti uključeni svi bitni dionici kako bi se izradila analiza i preporuke glede unapređenja prava transrodnih osoba, a sukladno mjeri iz navedenog Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava 2013.-2016.

Pisane vijesti