POSJET PREDSTAVNIKA SAVJETODAVNOG ODBORA VIJEĆA EUROPE ZA PROVEDBU OKVIRNE KONVENCIJE ZA ZAŠTITU NACIONALNIH MANJINA HRVATSKOJ

Slika /arhiva/stories/17072015.jpg

U Hrvatskoj su 15. i 16. srpnja 2015. godine boravili predstavnici Savjetodavnog Odbora Vijeća Europe za provedbu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina vezano za 4. ciklus praćenja provedbe navedene Konvencije. U izaslanstvu Savjetodavnog Odbora bila je gđa. Brigitta Busch, predstavnica Austrije, gosp. Tomáš Hrustić, predstavnik Slovačke, gosp.Yiannakis Chrysostomis predstavnik Cipra i Charlotte Altenhöner-Dion iz Tajništva Vijeća Europe.



Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina je u dogovoru sa Savjetodavnim odborom VE organizirao sastanke s predstavnicima nadležnih tijela u čijem je djelokrugu provedba Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina.

U ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina predstavnike Savjetodavnog odbora Vijeća Europe primila je pomoćnica ravnatelja Ureda Bahrija Sejfić, a na sastanku su prisustvovali i Aleksa Đokić, pomoćnik ravnatelja te Jasna Rašeta, Mihaela Marušić i Mirko Marković, savjetnici u Vladinom uredu.

Članovi Savjetodavnog odbora iskazali su interes za aktualnim stanjem u Republici Hrvatskoj vezano uz implementaciju i provedbu Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina. Poseban naglasak stavljen je na pitanja u vezi s ovlastima i statusom Ureda u odnosu na Vladu Republike Hrvatske te pojašnjenje strukture i organizacije Ureda kao i njegovu aktivnu ulogu u provedbi Okvirne konvencije. Također je bilo riječi o izradi Izvješća o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina te Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina.

U nastavku dvodnevnog posjeta održani su sastanci s predstavnicima nadležnih tijela: Savjetom za nacionalne manjine, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom uprave, Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvom kulture, Ministarstvom socijalne politike i mladih, Državnim zavodom za statistiku, Uredom pučkog pravobranitelja, Državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje te s predstavnicima Romskog nacionalnog vijeća.

Pisane vijesti