Poziv na uvodnu konferenciju IPA 2012 FFRAC „Potpora provedbi politike za integraciju migranata“

Slika /slike/logo migranti.jpg
U petak, 17. ožujka 2017. godine u 13h u prostorijama predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Kući Europe (Ulica Augusta Cesarca 4), održat će se uvodna konferencija projekta „Potpora provedbi politike za integraciju migranata“ koji Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske provodi u suradnji s Projektnim konzorcijem koji čine WYG savjetovanje d.o.o. i Teched savjetodavne usluge d.o.o.

Trajanje projekta je 15 mjeseci – od 27. siječnja 2017. do 27. travnja 2018. godine.

Opći je cilj projekta razvoj sveobuhvatnog okvira za unapređenje provedbe, praćenja provedbe i mjerenje učinkovitosti/svrsishodnih mjera integrativne migracijske politike u RH.

Svrha projekta je provedba potrebnih evaluacijskih i edukacijskih aktivnosti te aktivnosti izrade, uspostave i testiranja web sučelja za praćenje provedbe akcijskog plana za integraciju migranata kako bi se osiguralo unapređenje provedbe integrativnih mjera, praćenje provedbe istih, te stvorio prostor za vrednovanje (evaluaciju) učinka integrativne migracijske politike.

U rujnu 2015 god. RH suočava se sa velikim brojem migranata koji iz Srbije preko Hrvatske pokušavaju ući na europski teritorij. Od početka migracijske krize pa do ožujka 2016. godine u RH je ušlo 658 068 migranata. Ukupan broj tražitelja međunarodne zaštite u 2015. godini u RH je 152: 18 Sirijaca, 6 Afganistanaca i 6 Iračana. Kako RH sudjeluje u Europskom programu premještanja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite, provest će se zbrinjavanje navedenih kategorija osoba.

Na temelju te odluke održat će se edukacije na lokalnoj i državnoj razini. Planira se provedba treninga o pružanju psihosocijalne podrške učenicima- migrantima u obrazovnom sustavu namijenjena djelatnicima stručnih službi u minimalno 30 OŠ na području svih županija. Održat će se dva dvodnevna treninga namijenjena za minimalno 40 djelatnika MZOS-a i ASSO-a o programiranju integrativnih sadržaja u obrazovnom sustavu. Te provedba četiri, odnosno dva dvodnevna treninga o radu sa žrtvama trgovanja ljudima (ciljane skupine = 40 zaposlenika centara za socijalnu skrb i posebnih skrbnika za djecu bez pratnje, 40 djelatnika ustanova socijalne skrbi u koje su smještena ili se planira smještaj djece i mladih bez pratnje).

Na uvodnoj konferenciji nazočnima će se obratiti ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, mr. sc. Branko Sočanac. Prezentaciju projektnih aktivnosti i očekivanih rezultata predstavit će tim stručnjaka: Aleksandra Janjić, voditeljica projekta, Jasna Belamarić stručnjakinja za edukaciju trening trenera, Branka Peurača, stručnjakinja za evaluaciju i Boris Bereček, IT stručnjak.

Molim da se za sve prijave i upite obratite gđi Mirni Protulipac na mirna.protulipac@wyg-ta.eu

Dnevni red



 

Pisane vijesti