Sudjelovanje v.d. Ravnatelja ULJPPNM na Europskom migracijskom forumu (Bruxelles, 1-3. ožujka 2017.)

Slika /slike/Europski migracijski forum.jpg
Mr. sc. Branko Sočanac, v.d. Ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina VRH sudjelovao je na Europskom migracijskom forumu koji je održan u Bruxellesu od 1-3. ožujka 2017. Glavni cilj Foruma bio je osvrt na izazove koji su se pojavili kao posljedica recentne migracijske krize kao i prebacivanje fokusa s kriznog menadžmenta na dugotrajniju sveobuhvatnu migracijsku strategiju. Sudjelovali su brojni predstavnici Europske komisije, europskih institucija, predstavnici lokalnih, regionalnih i središnjih vlasti te preko 120 nevladinih udruga.
 
Tijekom Konferencija posebna pozornost bila je posvećena pitanjima migrantskog ulaza u Europu, njihovih prava, pružanje usluga i općenito mijenjanje opće slike koju o migrantima ima prosječan građanin kako bi se olakšala njihova integracija. Naglašeno je da je u cijelom procesu bitan javni govor koji može utjecati na javnu percepciju o migrantima i njihovoj integraciji u zajednicama koje će ih primiti. Ovdje se očekuje puni angažman nevladinih udruga koje su ionako, u već spomenutoj krizi, odigrali značajnu ulogu.
 
Velika je uloga i zadaća Europske unije u dosadašnjem preseljenju migranata ali također i stvaranje i realizacija vizije budućih preseljenja pri čemu je podrška i pružanje usluga migrantima kao jedan integrativni pristup posebno važna. Nadalje, ostaju brojni praktični izazovi u spajanju razdvojenih obitelji a ovdje treba posebno izdvojiti „djecu bez pratnje“ koja su se stjecajem raznih okolnosti pogubila na dugom putu koji izbjeglice prolaze od ratnih područja do sigurnih zona u Europi.
 
Na svijetu trenutačno ima 1,2 milijuna izbjeglica koji su u kritičnoj situaciji i traže žurno preseljenje te je pored vladinog i nevladinog sektora nužno uključenje i privatnog sponzorstva po bilo kojoj osnovi. S druge strane treba izvršiti i evaluaciju postojeće legislative EU (Direktiva). Jedan od najvećih izazova je i bit će izgradnja povjerenja i dijaloga između migranata i građana na lokalnoj razini. Vjeruje se da će mnoga od ovih pitanja biti riješena kroz Akcijski plan o integraciji osoba iz trećih zemalja koji je utvrdio 50 prioriteta kako bi integracija migranata bila što uspješnija.
 
V. d. Ravnatelja ULJPPNM upoznao je sa zakonodavnim rješenjima te planovima koje VRH radi na integraciji migranata, održavši nekoliko susreta sa sudionicima Foruma od kojih se izdvaja sastanak s Lilian Thuramom (na slici). Nekad poznati nogometaš francuske reprezentacije koji je ostao svima nama u Hrvatskoj u sjećanju nakon polufinala Svjetskog prvenstva u nogometu (Francuska, 1998) sada vodi zakladu Lilian Thuram, edukacijom protiv rasizma.
 

Pisane vijesti