Održana 13. sjednica Mješovitog međuvladinog odbora za provedbu Sporazuma o zaštiti prava mađarske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj, u Zagrebu 23. veljače 2017. godine

Slika /slike/13. sjednica Mješovitog međuvladinog odbora.jpg
U Zagrebu je 23. veljače 2017. godine održana 13. sjednica  Mješovitog međuvladinog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti prava manjina, a u cilju unaprjeđenja razine pravne zaštite te očuvanja i razvijanja nacionalnog identiteta hrvatske manjine u Mađarskoj i mađarske manjine u Republici Hrvatskoj.

Hrvatsko izaslanstvo predvodio  je g. Zvonko Milas,  državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predsjedatelj hrvatskog dijela MMO-e,
a mađarsko  izaslanstvo g. Ferenc Kalmar, povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske i predsjedatelj mađarskog dijela MMO-a. Uz ostale  predstavnike državnih tijela na sastanku je u ime Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sudjelovala i Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda.

Na sastanku je naglašeno da obje države posvećuju posebnu pozornost ostvarivanju manjinskih prava sukladno utvrđenim međunarodnim standardima. Zajedničko je stajalište da će Republika Hrvatska i Republika Mađarska nastaviti i dalje razvijati i unaprjeđivati suradnju i dobrosusjedske odnose kako na području općih pitanja tako i na području obrazovanja, kulture i informiranja.

Obje strane usvojile su i potpisale  Zapisnik na hrvatskom i mađarskom jeziku koji sadrži preporuke vladama Republike Hrvatske i  Republike Mađarske za daljnje unaprjeđenje prava hrvatske i mađarske manjine.
 

Pisane vijesti