Premijera filma „Svoje“ i gostovanje ravnatelja u Prizmi

Slika /slike/Foto vijesti 2020/Premijera filma Svoje.jpg
U emisiji Prizma emitiranoj 30. svibnja 2020. na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije, premijerno je prikazan dokumentarni film „Svoje“. Kratkometražni dokumentarac redatelja Miroslava Sikavice donosi priče o tri mlade Romkinje - Vedrani, Rosi i Adrijani, koje su unatoč preprekama uže zajednice i šireg društva slijedile svoj put te ostvarile zacrtane ciljeve. Film je snimljen s idejom da se javnosti prikaže deprivilegiran položaj Romkinja koje se susreću s višestrukom diskriminacijom – kao žene i kao pripadnice romske manjine. Istovremeno, tri ženske priče pokazuju kako je moguće razbiti predrasude i osloboditi se tradicionalnih uloga te mogu biti inspiracija svim mladim Romkinjama.

Uz prikazivanje filma, u Prizmi je gostovao ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri koji je govorio o položaju Romkinja te drugim temama vezanima uz položaj pripadnika i pripadnica romske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

„Budući da su žene općenito u našem društvu diskriminirane, ponavljam općenito žene, a žene Romkinje u okviru većinske zajednice pa onda i svoje manjinske dvostruko diskriminirane, odlučili smo angažirati FADE IN za film o tri protagonistice, koje će ispričati svoju životnu priču kao primjer da je sve moguće, kad čovjek želi“, riječi su kojima je najavio premijeru.

Dokumentarni film snimljen je u sklopu projekta „Uključivanje Roma: Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionale manjine- FAZA I kojeg provodi Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Pisane vijesti