Ravnatelj Ureda izabran za predsjednika Ad hoc odbora stručnjaka za romska pitanja Vijeća Europe (CAHROM)

Slika /arhiva/stories/30102015_2.jpg

Na 10. sjednici Ad hoc odbora stručnjaka za romska pitanja Vijeća Europe, mr.sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabran je za predsjednika Odbora s jednogodišnjim mandatom.


Izborom ravnatelja odano je i priznanje naporima Vlade Republike Hrvatske u poboljšanju položaja pripadnika romske nacionalne manjine, uključujući uspješno predsjedanje Desetljećem za uključivanje Roma, donošenje Nacionalne strategije u širokom konzultativnom procesu te aktivnosti u okviru mreža institucija EU koja se bave položajem Roma.

Ad hoc odbor stručnjaka za romska pitanja Vijeća Europe osnovan je 2011.g, odgovoran je Odboru Ministara Vijeća Europe kojemu podnosi izvješća i preporuke, pri čemu se naglasak stavlja na analize i evaluacije politika, prepoznavanje dobrih praksi i promociju provedbe standarda Vijeća Europe. Članovi CAHROM-a su stručnjaci svih država članica Vijeća Europe, a promatrači su međunarodne organizacije i romske organizacije, primjerice Europski forum Roma i Putnika (Travellers).

Pisane vijesti