Ravnatelj Ureda sudjelovao na sastanku Nacionalnih koordinatora Jugoistočne Europe i Švedske za borbu protiv trgovanja ljudima

Slika /slike/foto Vijesti/2015/5c8c8317df.jpg

U Stockholmu je u organizaciji švedskog Nacionalnog Ureda za borbu protiv trgovanja ljudima i ICMPD-a (International Centre for Migration Policy Development) održan sastanak  na kojem je sudjelovao i ravnatelj Ureda.


Ravnatelj je ujedno i Nacionalni koordinator RH za borbu protiv trgovanja ljudima. Tema dvodnevnog skupa bila je učinak aktualne migrantske krize na trgovanje i eksploataciju migranata. Poseban osvrt bio je na djecu bez pratnje.

Ravnatelj je u dijelu sastanka (tour de table) izvijestio o Nacionalnom referalnom mehanizmu za suzbijanje trgovanja ljudima u RH iznijevši konkretne mjere koje se poduzimaju, aktualne trendove u odnosnom području te dosadašnju statistiku. Upozorio je da se u sadašnjoj situaciji, kada tisuće i tisuće izbjeglica (migranata) prolaze zemljama regije na dnevnoj osnovi, spomenuti mehanizam teško može primijeniti u punoj mjeri (u čemu su se složili i ostali Nacionalni koordinatori iz Jugoistočne Europe). Domaćini sastanka iznijeli su razumijevanje za ove probleme izvijestivši da Švedska postaje krajnja i moguće stalna destinacija migranata. Do kraja ove godine očekuje se ukupno 190.000 tisuća migranata u Švedskoj. Jedan od zaključaka dvodnevnog skupa bio je i bolje povezivanje u razmjeni informacija između Švedske i zemalja šire regije Jugoistočne Europe kako bi se na adekvatan način postigao dogovor vezan uz suzbijanje trgovanja ljudima među izbjeglicama (migrantima).

Pisane vijesti