Ravnatelj Ureda na međunarodnoj konferenciji „Procesi planiranja i konzultacija na teritorijalnoj i lokalnoj razini u socijalnom uključivanju“ u Budimpešti

Slika /slike/Foto vijesti 2023/Budapest Konferenc 2.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina gosp. Alen Tahiri, univ. spec. pol., sudjelovao je 22. i 23. studenog 2023. godine na međunarodnoj konferenciji „Procesi planiranja i konzultacija na teritorijalnoj i lokalnoj razini u socijalnom uključivanju“ koja se održala u Budimpešti.

Uz predstavnike Slovačke, Poljske, Grčke, Portugala, Finske i Mađarske, predstavio je primjere dobre prakse kroz provedene projekte za poboljšanje položaja pripadnika romske nacionalne manjine i naglasio izazove s kojima se i dalje susreće najmarginaliziranija zajednica, Romi i Romkinje.

Glavne teme diskusije bile su kako se nacionalni konzultativni mehanizmi za Rome povezuju s planiranjem, pripremom i praćenjem razvojnih intervencija na lokalnoj razini financiranim sredstvima fondova EU, utjecaj regionalnih razlika i teritorijalne nejednakosti u pristupu uslugama na konzultacijske procese, uloga digitalizacije, izgradnja suradničkih mreža na svim razinama te kako se lekcije naučene iz konzultacija kanaliziraju u procese planiranja razvoja.

Ravnatelj Ureda je u svom tematskom izlaganju prezentirao modele manjinske participacije i socijalnog dijaloga na lokalnoj i regionalnoj razini u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na razvoj i socijalno uključivanje potaknute projektima sufinanciranim sredstvima fondova Europske Unije.

 

Pisane vijesti