Ravnatelj Ureda održao predavanje na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temu suzbijanja trgovanja ljudima

Slika /slike/Foto vijesti 2022/Pravni fakultet 29.03.2022.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., održao je predavanje, 29. ožujka 2022. godine, na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, studentima druge godine iz kaznenog prava. Predavanje se održalo u cilju upoznavanja budućih mladih pravnika s globalnim fenomenom trgovanja ljudima te kako bi ih se osvijestilo i dodatno senzibiliziralo za ovo područje. Također, od ove akademske godine područje suzbijanja ljudima je dio ispitne literature.
 
Ravnatelj Ureda koji je ujedno i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima za Republiku  Hrvatsku predstavio je nacionalni referalni sustav suzbijanja trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj te je predstavio nove trendove i statistike na ovom području. Naime, iznio je podatak da je od 2002. godine, od kada se vode službene statistike, pa sve do danas u Hrvatskoj identificirano više od 418 žrtava trgovanja ljudima koje su najčešće ženskog spola, seksualno i radno eksploatirane, a sve češće žrtve su i muškarci podvrgnuti radnoj eksploataciji te eksploataciju u cilju činjenja protupravnih radnji.
 
U iznimno interaktivnom predavanju uz poticaj i zanimanje studenata, više pažnje je posvetio primjerima iz prakse na čemu su sami studenti uvidjeli kako se radi o kaznenom djelu najgrublje povrede temeljnih ljudskih prava i slobode.


Pisane vijesti