Ravnatelj Ureda održao uvodni govor na završnoj konferenciji projekta 'Give them a Chance' u Lendavi

Slika /slike/Foto vijesti 2019/Slika-web-Lendava 28092019.jpg

Nakon 30 mjeseci provedbe projekta 'Give them a Chance' koji je uključivao partnere iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, u Lendavi je 28. kolovoza 2019. održana završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati.
 
Riječ je o projektu financiranom kroz program Erasmus+ provedenom s ciljem podizanja kvalitete obrazovanja odraslih Roma, u kojemu je izrađen program osposobljavanja za predavače koji poučavaju pripadnike romske nacionalne manjine u raznim obrazovnim programima. Izrada ovakvih materijala pokazala se potrebnom, budući da se predavači susreću s mnogim izazovima kod obrazovanja odraslih Roma, od kojih je najčešći odustajanje od pohađanja obrazovanja. Kako je poznato iz statističkih podataka te provedenih istraživanja, Romi imaju mnogo niži stupanj obrazovanja od većinske populacije, zbog čega se obrazovanje pokazuje kao ključno područje djelovanja, kada se radi na uključivanju Roma u društvo.
 
O ovoj je temi na konferenciji govorio i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, koji je na poziv organizatora održao uvodni govor te prisustvovao konferenciji. Također, u govoru je istaknuo važnost regionalne suradnje u svim pitanjima zaštite ljudskih prava,  pa tako i u području poboljšanja položaja romske nacionalne manjine te istaknuo kako među zemljama partnerima u ovom projektu suradnja već postoji. Ovom je prilikom prisutnima ukratko predstavio strateške dokumente Vlade RH koji su usmjereni integraciji Roma u širu zajednicu te projekt financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda koji Ured trenutno provodi i koji je velikim dijelom posvećen uključivanju u odgojno-obrazovni sustav.
 
Uz ravnatelja Ureda, uvodne govore održali su i predstavnici projektnih partnera, ravnatelj Ureda za nacionalne manjine Republike Slovenije, predstavnici Grada Lendava i Grada Čakovca te predstavnica institucije zadužene za provedbu programa Erasmus+ u Sloveniji.
 
Nakon uvodnog dijela, izlaganje je održao sudionik projekta Sandi Horvat koji je napisao knjigu o vlastitom životnom putu, a koja je tiskana trojezično u okviru projekta. Sandi Horvat je pripadnik romske nacionalne manjine koji je među rijetkim visokoobrazovanim Romima, a kroz svoj rad nastoji afirmirati romsku kulturu i jezik te rušiti postojeće predrasude. Potom je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu govorio o poteškoćama s kojima se susreću poučavatelji odraslih Roma te na primjerima pokazao kako je POU Čakovec motiviralo Rome na pohađanje programa koje nudi.
 
O položaju romske nacionalne manjine u zemljama partnerima govorili su Dragan Ignac, predsjednik udruge za obrazovanje Roma UZOR iz Hrvatske koji se posebno osvrnuo na nedavne događaje u Međimurju, Jožek Horvat Muc iz Slovenije  te Aniko Orsus iz Mađarske.
Tijekom ovih izlaganja moglo se saznati kako se manifestirao nepovlašten položaj pripadnika romske nacionalne manjine kroz povijest, što je nažalost uključivalo počinjenje najtežih zločina prema Romima, dok ni danas nisu rijetki isključivanje, diskriminacija i nasilje. Na konferenciji su još govorili i dr.sc. Goran Lapat s Učiteljskog fakulteta, Odsjeka u Čakovcu, Rahela Hojnik Kelenc s institucije Ljudska Univerza Lendava te predavač s POU Čakovec Kristijan Ovčarić.
 
Osim promotivnih materijala nastalih u sklopu projekta, prisutni su na konferenciji mogli uzeti i knjigu Sandija Horvata „Naprosto jednostavno: vrijeme je za promjene“ otisnutu u sklopu ovog projekta.
 

Pisane vijesti