Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sastao se 18. svibnja 2016 s veleposlanicom Republike Srbije u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/Sastanak s veleposlanicom Republike Srbije 18052016/IMG_4008 (2) 4.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr. sc. Branko Sočanac sastao se 18. svibnja 2016. godine u prostorijama Ureda s veleposlanicom Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Mirom Nikolić. Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja o položaju srpske manjine u RH, koja je najveća nacionalna manjina u RH i s brojnim organizacijama koje provode različite programe s ciljem uspješne integracije u hrvatsko društvo.

Veleposlanicu Nikolić zanimao je djelokrug Ureda o čemu ju je ravnatelj iscrpno obavijestio. Posebno ju je zanimao odnos u svakodnevnom radu između Savjeta za nacionalne manjine i samog Ureda. Tijekom sastanka objašnjen joj je sustav sudjelovanja predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te pojašnjena relevantna problematika održanih manjinskih izbora. Interese srpske manjine u Republici Hrvatskoj predstavljaju tri  zastupnika u Hrvatskom Saboru. Pored tematskog okvira nacionalnih manjina razgovor je vođen i oko drugih aktivnosti Ureda, posebice na području ljudskih prava, projektima i programima te brojnim obvezama koje Ured ima prema međunarodnim organizacijama. Dotaknuta su i aktualna politička i gospodarska pitanja obiju država te iskustava RH vezanih uz članstvo u Europskoj uniji.
 

Pisane vijesti