Sastanak Povjerenstva za ljudska prava 08. svibnja 2014. godine

U prostorijama Vlade Republike Hrvatske, dana 08. svibnja 2014. godine održan je sastanak Povjerenstva za ljudska prava.
Povodom četvrtog izvještaja Europske komisije objavljenom u travnju 2014. godine, članovi Povjerenstva za ljudska prava raspravljali su o Povelji o temeljnim pravima Europske unije koje je postala pravno obvezujuća stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora 1. prosinca 2009. godinu, a za Republiku Hrvatsku njenim ulaskom u Europsku uniju. Jedna od najvećih vrijednosti Povelje leži u izričitom priznavanju središnje uloge koju temeljna prava imaju u pravnom poretku EU.


U svom četvrtom izvještaju, objavljenom u travnju 2014. godine vidljivo je da važnost i ugled Povelje EU-a i dalje rastu: Sud sve više primjenjuje Povelju u svojim odlukama, a nacionalni suci sve su svjesniji utjecaja Povelje i Sudu upućuju zahtjeve za smjernice. Osim toga, Europska komisija nastoji Povelji postupno udahnuti život mjerama za promicanje i zaštitu prava građana EU-a utvrđenih Poveljom.

Izvješća pokazuje i da među građanima postoji velik interes za pitanja temeljnih prava: najčešća pitanja građana u prepisci s kontaktnim centrom Europe Direct u 2013. odnosila su se na slobodu kretanja i boravišta (48 % ukupnog broja upita), prava potrošača (12 %), pravosudnu suradnju (11 %), državljanstvo (10 %), zabranu diskriminacije i socijalna prava (5 %) i zaštitu podataka (4 %).

Nakon uvodnog obraćanja ravnatelja Ureda mr.sc. Branka Sočanca, Povelju o temeljnim pravima predstavila je docentica dr.sc. Snježana Vasiljević s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pisane vijesti