Sastanak ravnatelja Ureda s veleposlanikom Slovačke Republike u Republici Hrvatskoj

Slika /slike/Foto vijesti 2021/Sastanak veleposlanik Slovačke Republike.jpg
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., primio je u ponedjeljak, 26. travnja 2021. godine, g. Petra Suska, veleposlanika Slovačke Republike.

Veleposlanik Susko je uvodno rekao kako je u razgovorima s predstavnicima slovačke nacionalne manjine dobio potvrde najvišeg stupnja zaštite i promocije prava slovačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj te izrazio zahvalnost i za učinjeno i za ambiciozne planove. Podsjetio je i na odličnu bilateralnu suradnju dvije zemlje te dobar položaj pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Slovačkoj Republici, a daljnja unaprjeđenja se očekuju donošenjem Zakona o nacionalnim manjinama. Pri tom je i pohvalio hrvatski model zastupljenosti i predstavljanja nacionalnih manjina na svim razinama.

Ravnatelj Ureda, g. Alen Tahiri ukratko je predstavio brojne aktivnosti Ureda na području zaštite i promicanja ljudskih prava i prava nacionalnih manjina. Istaknuo je snažnu potporu Vlade Republike Hrvatske daljnjem unaprjeđenju položaja pripadnika nacionalnih manjina, osobito provedbom Operativnih programa nacionalnih manjina koje su u ovom mandatu i sastavni dio Programa Vlade Republike Hrvatske, izvrsnu suradnju sa saborskim zastupnicima nacionalnih manjina i nadležnim tijelima, potporu krovnim udrugama nacionalnih manjina, uključujući i Savez Slovaka, kao i daljnje aktivnosti na jačanju kapaciteta vijeća i predstavnika nacionalnih manjina.

Uz to su istaknuti uspjesi i izazovi na područjima integracije državljana trećih zemalja i uključivanja pripadnika romske nacionalne manjine, osobito u kontekstu pandemije COVID 19.

Pisane vijesti