Sastanak ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sa slovačkim veleposlanikom u RH

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr.sc. Branko Sočanac sastao se na radnom ručku s veleposlanikom Slovačke g. Jurajem Priputenom. Veleposlanik Priputen izrazio je zadovoljstvo inauguracijom izabrane predsjednice gđe. Grabar Kitarović na kojoj je sudjelovao i predsjednik Slovačke (g. Kiska).

Tijekom razgovora razmijenjena su mišljenja o položaju slovačke manjine u RH, odnosno hrvatske manjine u Slovačkoj te je izraženo zajedničko zadovoljstvo o stupnju zaštite spomenutih manjina te njihove integriranosti u odnosnim državama.
Veleposlanika Priputena posebno su zanimala aktualna pitanja vezana uz skorašnji izbor za Savjet za nacionalne manjine, odnosno izbori koji bi se uskoro trebali održati za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Objašnjen mu je sustav sudjelovanja predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina te pojašnjena relevantna problematika nadolazećih manjinskih izbora. Pored tematskog okvira nacionalnih manjina razgovor je vođen i oko aktualnih političkih i gospodarskih pitanja unutar područja EU.

Pisane vijesti