Sudjelovanje ravnatelja Ureda na godišnjem sastanku EU mreže nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima, Bruxelles, 9-10. lipnja 2015.

Slika /arhiva/stories/11062015.jpg

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina mr. sc. Branko Sočanac sudjelovao je na godišnjem sastanku EU mreže nacionalnih koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima koji je održan u Bruxellesu od 9-10. lipnja o.g. Po prvi puta na odnosnom skupu sudjelovali su i nacionalni koordinatori iz zemalja jugoistočne Europe koje nisu članice EU (BiH, Srbija,Makedonija, Crna Gora, Albanija te članice tzv. Istočnog partnerstva EU (Armenija, Azerbajdžan, Moldavija, Gruzija).



Ravnatelj je u svojem izlaganju upoznao s recentnim zbivanjima na ovom području u RH, od suradnje s GRETOM (skupina stručnjaka VE za suzbijanje trgovanja ljudima), revizije tri protokola (identifikacija i pomoć, dobrovoljna repatrijacija i integracija/reintegracija žrtava trgovanja ljudima) koje bi VRH trebala usvojiti tijekom ove godine. Posebno je spomenuto imenovanje nadležnih mobilnih timova i njihove obuke koje su u tijeku (do sada Zagreb i Osijek a očekuje se još u Rijeci i Splitu).

Na kraju je spomenuta i statistika za prošlu, odnosno za ovu godinu (u prvih nekoliko mjeseci) te novi trendovi koji ukazuju na porast trgovanja mlađih osoba (više od polovice registriranih) u formi seksualne eksploatacije ali i nekoliko primjera radne eksploatacije.

Pisane vijesti