Međunarodni dan ljudskih prava

Slika /arhiva/stories/14122014.jpg

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca 2014. godine Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji s Uredom za informiranje Europskog parlamenta u RH organizirao je panel pod nazivom „Povelja o temeljnim pravima".

Panel je organiziran u Kući Europe, s ciljem otvaranja prostora za diskusiju o Povelji o temeljnim pravima kao relativno novom međunarodnom instrumentu zaštite ljudskih prava.

Na panelu su govorili Violeta Staničić, voditeljica Ureda za informiranja Europskog parlamenta, Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava i prava nacionalnih manjina te Gordan Bosanac, glavni analitičar Centra za mirovne studije.

Violeta Staničić je iz pozicije voditeljice Ureda za informiranja Europskog parlamenta ukratko iznijela osnovne aktivnosti Europskog parlamenta na području zaštite i promicanja ljudskih prava. Također je spomenula je kako je u ovoj godini jedna od dobitnika/ca nagrade „Europski građanin" i Martina Čuljak iz Hrvatske. Nagradu je dobila zbog pokretanja projekta 'HelpBalkans', crowdfunding projekta koji objavljuje profile osoba i obitelji pogođenih poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi im pomogla ostvariti izravan kontakt s mogućim donatorima.

Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Branko Sočanac potom je upoznao sudionike s Poveljom, njezinim sadržajem i razlozima za donošenje. Također je govorio o primjeni Povelje i mogućnostima koje ona pruža kao zagovarački instrument, te alat u radu sudova. Naglasio je kako je za provedbu svakog „novog" instrumenta zaštite ljudskih prava potrebno određeno vrijeme pri čemu se osvrnuo na potrebu edukacije svih onih koji Povelju mogu koristiti ili je koriste u svom svakodnevnom radu. Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina stoga je već tijekom ove godine započeo s edukacijama sudaca/tkinja o Povelji kao i predstavnika organizacija civilnog društva i sindikata.

Gordan Bosanac, glavni analitičar Centra za mirovne studije, naveo je kako je Povelja o temeljnim pravima važan instrument za zaštitu ljudskih prava unutar Europske unije. Na osnovu provedenih seminara za predstavnike organizacija civlnog društva, govorio je o njenom zagovaračkom potencijalu kako na EU razini tako i na nacionalnoj razini.

Pisane vijesti