Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima na sastanku regionalne stručne skupine (REGM) u Crnoj Gori

Slika /slike/Foto vijesti 2023/REGM Crna Gora.jpg
Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gospodin Alen Tahiri, univ. spec. pol., sudjelovao je na sastanku regionalne stručne skupine, koji je održan od 21. do 22. lipnja 2023. u Podgorici. Stručna skupina raspravljala je o sprečavanju tehnološki potpomognutog trgovanja ljudima, u svrhu seksualnog iskorištavanja, uključujući djecu Jugoistočne Europe. Sastanak je organiziran u suradnji Ureda Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC), Ministarstva Europe i vanjskih poslova Francuske i domaćina Ministarstva unutarnjih poslova Crne Gore.

Nacionalni koordinator istaknuo je kako nužno kod mladih ljudi razviti svjesnost, a ne strah, pri korištenju internetom, ali od najranije dobi potrebno je ukazati da je odgovorno ponašanje u online okruženju izrazito bitno kako bi se izbjegle negativne posljedice spolnog iskorištavanja putem interneta - sexting, sextortion, seksualno iskorištavanje djece, vrbovanje ili namamljivanje poznatije kao grooming koji se smatra najzastupljenijim oblikom. Nadalje, istaknuo je kako je prema rezultatima istraživanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba za 2019. godinu u Hrvatskoj gotovo svaki peti adolescent sekstao pod nagovorom ili prisilom.

U nastavku izlaganja predstavio je podatke Ministarstva unutarnjih poslova o evidentiranim žrtvama trgovanja ljudima, u svrhu seksualnog iskorištavanja, i to u 2021. godini sedam žrtava od kojih ni jedna žrtva nije iskorištavana putem interneta, 2022. godini 17 žrtava koje su iskorištavane isključivo putem interneta, a u prvih šest mjeseci 2023. godine četiri žrtve također su sve 4 iskorištavane putem interneta. Istaknuo je kako je utvrđeno da su žrtve u većini slučajeva maloljetne djevojčice dok su počinitelji muškarci, također mlađe životne dobi između 20 – 30 godina.

Napomenuo je kako je Ministarstvo unutarnjih poslova osmislilo online aplikaciju „Red button“ za prijavu zlostavljane djece putem interneta, također u suradnji s Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Akademijom dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, izradilo je i edukativno-preventivni video „Što se Tini dogodilo?“.

Posebno je naglasio kako je Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u procesu izrade novog Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima, za razdoblje od 2023. do 2027., u kojemu je dodatna pažnju posvećena prevenciji, a potom i edukaciji o upravo ovakvom obliku trgovanja ljudima. U novom Nacionalnom planu provest će se javne kampanje o različitim oblicima vrbovanja putem interneta s posebnim naglaskom na žene i djecu kao i informativne radionica za djecu i mlade.

Pisane vijesti