Održan okrugli stol: "Romi u Hrvatskoj – integracija Roma u hrvatsko društvo"

Slika /arhiva/stories/okrugli_stol_20032011_2.jpg

Ured za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Vijećem Europe i Ibis grafikom, u četvrtak, 17. veljače 2011. godine u Zagrebu organizirao je okrugli stol pod nazivom „Romi u Hrvatskoj – integracija Roma u hrvatsko društvo".

Ovom prigodom predstavljen je nastavak kampanje Vijeća Europe „Dosta!" s ciljem borbe protiv diskriminacije romske nacionalne manjine u čitavoj Europi. Republika Hrvatska pristupila je kampanji „Dosta!" 2008. godine odlukom Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome. Na okruglom stolu gostovao je i savjetnik Vijeća Europe, francuski sociolog Jean Pierre Liegeois, autor knjige „Romi u Europi", koja je predstavljena u drugom dijelu događanja.

Uvodni govor održao je predstojnik Ureda za nacionalne manjine, mr.sc. Branko Sočanac, istaknuvši kako Vlada Republike Hrvatske posebnu pozornost posvećuje ostvarivanju prava romske nacionalne manjine koja je stoljećima bila marginalizirana i diskriminirana i kontinuirano se poduzimaju mjere kako bi pripadnici romske nacionalne manjine, jednako kao i pripadnici drugih nacionalnih manjina i ostali građani Republike Hrvatske, ostvarivali sva prava pod jednakim uvjetima uz promicanje razumijevanja, međusobnog uvažavanja i tolerancije.
Nakon uvodnog govora sudionicima okruglog stola obratili su se i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, Aleksandar Tolnauer, zastupnik u Hrvatskom saboru, Nazif Memedi, pomoćnik savjetnika Predsjednika Republike Hrvatske za unutarnju politiku, Vladimir Lončarević i predstavnik Potpornog tima Povjerenika Glavnog tajnika Vijeća Europe za romska pitanja, Michael Guet.

U drugom dijelu okruglog stola autor Jean Pierre Liegeois predstavio je sudionicima skupa knjigu „Romi u Europi". Vijeće Europe izdalo je prvo izdanje knjige još 1985. godine, a drugo 1994. godine. Knjiga je prevedena na nekoliko jezika, uključujući i hrvatski. Objavljivanje knjige bilo je jedna od prvih konkretnih europskih inicijativa s ciljem pobližeg upoznavanja šire javnosti s romskom zajednicom.

Ciljevi okruglog stola bili su predstaviti široj javnosti dosadašnja postignuća i poduzete mjere na području promicanja prava i poboljšanja životnih uvjeta romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, te u sklopu kampanje „Dosta!". Na okruglom stolu sudjelovalo je više od pedeset sudionika, među kojima su članovi Povjerenstva za provedbu Nacionalnog programa za Rome, članovi Radne skupine za praćenje Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., predstavnici udruga nacionalnih manjina, predstavnici vijeća i udruga romske nacionalne manjine, predstavnici ministarstva i drugih državnih institucija, predstavnici međunarodnih organizacija te zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.



Pisane vijesti