Održan prvi sastanak Savjetodavne skupine državljana trećih zemalja i osoba migrantskog porijekla, 3. listopada 2024. godine

Slika /slike/Foto vijesti 2024/Sinergy, 03.10.2024. (1).jpg
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina osnovao je Savjetodavnu skupinu državljana trećih zemalja i osoba migrantskog porijekla te imenovao deset članova. Savjetodavna skupina je osnovana u sklopu projekta „SINERGY - Osiguravanje sinergijskog pristupa integraciji državljana trećih zemalja“ sufinanciranog sredstvima Fonda za azil, migracije i integraciju Europske unije, a članovi su imenovani do kraja trajanja projekta, odnosno do kraja 2026. godine.

Cilj osnivanja navedene skupine je jačanje perspektive državljana trećih zemalja i osoba migrantskog porijekla u političkoj raspravi i doprinosu poboljšanja integracijskih politika kroz davanje preporuka donositeljima odluka na svim razinama te njihovo uključivanje u kreiranje, implementaciju i evaluaciju integracijskih politika i strategija. Krajnja svrha je stvaranje uključivog društva izgrađivanjem jednakog pristupa svih članova društva za političko i društveno sudjelovanje te pridonošenje učinkovitoj integraciji.

Tijekom trajanja projekta SINERGY održat će se ukupno osam sastanaka, a prvi sastanak održan je 3. listopada 2024. godine u Maloj dvorani Matice hrvatske. Nakon pozdravne riječi i upoznavanja, predstavljene su aktivnosti u kojima će članovi Savjetodavne skupine sudjelovati, a poseban naglasak stavljen je na četiri tematske cjeline kojima će se članovi primarno baviti na sastancima:
  1. rad i zapošljavanje
  2. zdravstvena zaštita stranaca
  3. učenje jezika i obrazovanje
  4. smještaj i stanovanje.

Na prvom sastanku pokrenuta je  tema o izazovima i mogućnostima za državljane trećih zemalja na tržištu rada u Republici Hrvatskoj. Svi članovi dali su svoj doprinos tijekom rasprave, a rad i zapošljavanje bit će tema i sljedećeg sastanka Savjetodavne skupine koji će se održati krajem 2024. godine.


 

Pisane vijesti