Održana virtualna konferencija o obrazovanju i zapošljavanju Roma/kinja

Slika /slike/Foto vijesti 2021/OIZ.png
Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održao je nacionalnu konferenciju o obrazovanju i zapošljavanju pripadnika/ca romske nacionalne manjine od 10. do 13. studenog 2020. godine.

Sudionici/e konferencije imali su priliku pregledati izlaganja i postavljati pitanja stručnjacima/kinjama iz područja obrazovanja te se priključiti virtualnoj raspravi kroz postavljanje pitanja i komentiranje. Uz uvodne govore ravnatelja Ureda, Alena Tahirija i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, izlaganja su održale autorice publikacije „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: obrazovanje i zapošljavanje“, Dunja Potočnik i Darja Maslić Seršić, kao i predstavnici/e institucija nadležnih za područje obrazovanja i zapošljavanja: Nandor Čapo kao predstavnik Ministarstva znanosti i obrazovanja te Luci Marin kao predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Virtualna konferencija o obrazovanju i zapošljavanju Roma te publikacija na ovu temu, dio su projekta “Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I” sufinanciranog u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.

Također, rezultati iz publikacije te zaključci s konferencije o obrazovanju i zapošljavanju, temelj su za izradu novog Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje od 2021. do 2027. godine i Akcijskog plana za provedbu navedenog strateškog dokumenta, za razdoblje od 2021. do 2022. godine.
Izlaganja s konferencije dostupna su za pregled na poveznici https://ukljucivanje-roma.com/.

Publikaciju „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: obrazovanje i zapošljavanje“ možete preuzeti ovdje.
 

Pisane vijesti