Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alen Tahiri, izaslanik predsjednika Vlade RH, mr.sc. Andreja Plenkovića, na Svečanom obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika

Slika /slike/Svjetski dar romskog jezika 2018.jpg
Izaslanik predsjednika Vlade RH, mr.sc. Andreja Plenkovića, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Alen Tahiri, sudjelovao je 5. studenog 2018.g. na 9. svečanom obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika, u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara. Skup, održan u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, ove godine je bio posvećen tisućljetnoj obljetnici migracije Roma iz Indije. U svom izlaganju istaknuo je da je jezik bio i ostao jedna od ključnih ljudskih institucija, poput obitelji, morala ili zakona. "Jezik je dio priče o nama, našoj prošlosti i našoj budućnosti. Danas odajemo počast svim našim precima koji su usprkos svim nedaćama sačuvali taj neprocjenjivi dragulj našeg identiteta".

Obilježavanje Svjetskoga dana romskog jezika počelo je u subotu dvodnevnim međunarodnim simpozijem na temu "Tisućljetne migracije Roma iz pradomovine Indije u Europu i ostatak svijeta" koji je okupio predstavnike Međunarodne romske unije, profesore, književnike, publiciste, novinare i druge stručnjake za jezik i kulturu romskoga naroda.

Pisane vijesti