Sastanak Regionalne ekspertne skupine na temu rješavanja problematike trgovanja djecom na području jugoistočne Europe

Slika /slike/Foto vijesti 2023/7. sastanak CDADI.jpg
Ravnatelj Ureda g. Alen Tahiri, univ. spec. pol., u ulozi nacionalnog koordinatora za suzbijanje trgovanja ljudima sudjelovao je na online sastanku Regionalne ekspertne skupine održanom  5. i 6. prosinca u Skopju, Sjeverna Makedonija.

Središnja tema sastanaka bila je rješavanja problematike trgovanja djecom na području jugoistočne Europe, a sastanak je organizirao Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC), u suradnji s Ministarstvom Europe i vanjskih poslova Francuske te Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije. Cijeneći važnost predmetne teme ali i uvažavajući organizatore, kako bi svojim prisustvom podržao održavanje ovog sastanka, g. Tahiri se unatoč brojim obvezama u Vijeću Europe, na predmetni sastanak pridružio online iz Strasbourga.

Nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima iznio je relevantne statističke podatke vezane uz maloljetne žrtve trgovanja ljudima, prema kojima je Republici Hrvatskoj u 2021. bilo 10 maloljetnih žrtava,  2022. godine 21 maloljetna žrtva, a 2023. 11 maloljetnih žrtava.

Riječ je mahom o žrtvama ženskog spola koje su spolno eksploatirane. Također, nacionalni koordinator izrazio je zabrinutost činjenicom da je najveći broj ovih žrtava eksploatiran putem interneta. Dok su djevojčice eksploatirane na opisan način u slučaju žrtava muškog spola, odnosno dječaka uglavnom govorimo o činjenu protupravnih radnji.

Uz g. Tahirija na predmetnom sastanku sudjelovala je i gđa Zagorka Kosanović iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, koja je prisutnima prezentirala postupanje Državnog odvjetništva u kaznenim predmetima u kojima je žrtva dijete.
 

Pisane vijesti