Seminar o provođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina

Slika /arhiva/stories/24122014.jpg

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske u suradnji sa Savjetom za nacionalne manjine Republike Hrvatske organizirao je Seminar o provođenju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina koji je održan 22. prosinca 2014. godine u hotelu Dubrovnik u Zagrebu.



Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina Hrvatski sabor je potvrdio u rujnu 1997. godine, a stupila je na snagu 17. listopada 1997. godine. Vlada Republike Hrvatske sukladno članku 25. Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina podnijela je Vijeću Europe do sada četiri izvješća o provedbi Okvirne konvencije, posljednje za razdoblje od 2009. – 2013. godine.

Na seminaru su sudjelovali zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskome saboru, predstavnici nadležnih ministarstava i drugih državnih tijela i institucija koji su zaduženi za provedbu Konvencije, predstavnici Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, predstavnici vijeća i udruga nacionalnih manjina, te predstavnica Odbora stručnjaka Vijeća Europe.

Uvodna izlaganja održali su mr.sc. Branko Sočanac, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Milorad Pupovac, zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Odbora za vanjsku politiku, Nedžad Hodžić, zastupnik pet nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru i prof.dr. Siniša Tatalović, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za unutarnju politiku.
U nastavku seminara prof.dr.sc. Vesna Crnić Grotić, predsjednica Odbora stručnjaka Vijeća Europe o provedbi Povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima, iznijela je mišljenje o tijeku provedbe Povelje o regionalnim i manjinskim jezicima te se osvrnula na postojeće prepreke u njenom provođenju. Predstavnici Ministarstva uprave, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, predstavnik Ureda pučke pravobraniteljice i predstavnica Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje iz svog djelokruga izvijestili su o provedbi Okvirne konvencije u proteklom razdoblju.

Drugi dio seminara proveden je kroz otvorenu raspravu sudionika u dvije grupe koje su obrađivale aktualne teme vezane uz zaštitu nacionalnih manjina, s posebnim naglaskom na sudjelovanju nacionalnih manjina u procesu odlučivanja, obrazovnim i jezičnim pravima nacionalnih manjina, kulturnoj autonomiji nacionalnih manjina kao i pravu na pristup medijima.

Pisane vijesti