Crnogorci

U 2011. godini u Republici Hrvatskoj je popisano  4.517 pripadnika crnogorske nacionalne manjine. Najviše Crnogoraca živi na području Grada Zagreba, Istarske, Primorsko-goranske županije, Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske i  Osječko-baranjske.
 
Prema Zakonu o udrugama (N.N. br. 70/97 i 106/97) registrirane su sljedeće udruge Crnogoraca:
 
  • Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Zagreb,
  • Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Montenegro-Montenegrina” Zagreb
  • KUD “Montenegro-Montenegrina” i prijatelja Crne Gore, Beli Manastir
  • Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “Bujštine” Umag
  • Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeke
  • Savez Crnogoraca  Hrvatske, Rijeka
  • Zajednica Crnogoraca  Split
  • Zajednica Crnogoraca Pula
  • Društvo Perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”
 
Crnogorci u Republici Hrvatskoj djeluju na očuvanju vlastitog identiteta putem zajednica i kulturnih društava koji pomažu očuvanje tradicije i dostignuća Crnogoraca osobito onih koji su svojim stvaralačkim djelima utkani u hrvatsku kulturu.
 
Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske ostvaruje program informiranja izdavanjem dvomjesečnika "Crnogorski glasnik" te izdavanjem više naslova knjiga iz povijesti i kulture Crnogoraca. Program kulturnog amaterizma i kulturnih manifestacija ostvaruje organiziranjem likovnih izložbi, stručnih skupova i obilježavanjem obljetnica značajnim za očuvanje kulturnog, vjerskog i nacionalnog identiteta.
 
Iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u 2017. godini putem Savjeta za nacionalne manjine za udruge crnogorske nacionalne manjine raspoređena su sredstva u iznosu od 594.000 kuna za programe kojima se ostvaruju etnička prava iz područja informiranja, izdavaštva, kulturnog amaterizma, kulturnih manifestacija i za program stvaranja pretpostavki za rad.
 
U Hrvatskome saboru interese crnogorske nacionalne manjine predstavlja zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj koja zastupa ukupno 5 nacionalnih manjina (albansku, bošnjačku, slovensku, makedonsku, i crnogorsku nacionalne manjine).
 
Pripadnici Crnogoraca imaju svog predstavnika u Savjetu za nacionalne manjine, koji sudjeluje u donošenju Odluke o rasporedu sredstava za pripadnike nacionalnih manjine.
 
U Zagrebu je 14. siječnja 2009. godine potpisan Sporazum o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj.
 
Izmjenama Ustava Republike Hrvatske u Preambuli su navedene sve nacionalne manjine među kojima i Crnogorci.